Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Havalı Tabanca ile Havalı Tüfek Mermisi Arasındaki Farklar

02-01-2021 21:59
Havalı Tabanca ile Havalı Tüfek Mermisi Arasındaki Farklar

Havalı tabanca; sıkıştırılmış hava yardımı ile atış yapılabilen tabancaya denir. Havalı tabancanın mekanik olarak 3 çeşit çalışabilme özelliğine sahiptir. Hava pistonuyla, yaylı ve karbondioksitle çalışma sistemidir.  Türkiye şartlarında genellikle karbondioksit co2 hava tüpü ile atılabilen havalı tabancalar kullanılmaktadır. Türkiye de havalı tabanca mermisi genellikle 4.5 ml kullanılmaktadır. 5.5 ml havalı tabanca bilyesi pek kullanılmamaktadır. Havalı tabanca saçması 2 tipten oluşmaktadır. Bunlar bilye ve saçma şeklindedir. Karbondioksitle çalışan tabancalar çelik bilyeden oluşmaktadır. Birde saçma şeklinde vardır, bunlar havalı tüfek mermilerinin aynısıdır. Türkiye de aktif olarak kullanılan çelik bilye atan havalı tabanca modelleridir.

Havalı Tabanca Saçmasının Atışlara Etkisi

Havalı tabanca mermisi atışlara etkisi oldukça değişkenlik gösterir. Saçmanın kalitesi hedefi vurma veya öldürmede farklılıklar gösterebiliyor. Yukarıda da belirtiğimiz gibi havalı tabancanın 2 tip saçması vardır. Bunlardan etkili olan çelik bilye atan havalı tabancadır. Kaliteli çelik bilye atan havalı tabancalarda namludan çıkış hızı 400 metreye kadar çıkabilmektedir. Bu kadar etkili atabilmesi için havalı tabanca bilyenin de kaliteli olması gerekir. 
Havalı tüfek  kırmalı ve tüplü olmak üzere bilindik tabirle havalı tüfekler 2 kısımdan oluşmaktadır. Kırmalı havalı tüfekler el yardımı ile namlu kırılarak içindeki yay sıkıştırılır. Yayı sıkışan havalı tüfeğin içine koyulan saçma ile birlikte atışa hazır hale gelmektedir. Tüplü havalı tüfekler diğer adı PCP havalı tüfek ise havalı tüfeğin alt namlusunda elle doldurulmuş kuru hava ile dolmuş tüp hayal edin.  O hava tüpündeki basıncın verdiği tepki ile atış gerçekleştirilir. Havalı tüfek saçması havalı tabancada olduğu gibi çalışma prensibine göre çelik bilye ve pellet atabilmektedir. Genellikle Türkiye de havalı tüfek saçması olarak kullanılan modeller pellet atan tüfeklerdir.


havali-tabanca-tufek-mermisi

Havalı Tüfek Saçmasının Atışlara Etkisi

Havalı tüfekler mermisi 3 çeşide yarılmaktadır. Bunlar 4.5mm, 5.5mm ve 6.35mm dir. Bunlar kısa ve özet geçecek olursak 4.5 mm daha ileriye gider etkisi biraz daha azdır. 5.5 birazcık daha az gider etkisi ortadır. 6.35mm ise çok az mesafeye gider ama etkisi fazladır. Tabi bu söylediğimiz en önemli faktör olsa da alacağınız saçmanın kalitesi ve markası etki edebilmektedir.

Havalı Tabanca ile Havalı Tüfek Mermisi Arasındaki Farklar

Yukarıda ki yazılarımda da belirtiğim gibi havalı tabanca ve havalı tüfek mermisi arasında belirgin bir fark yoktur. Tüm özellikleriyle aynıdır diyebiliriz. Yukarıda da belirtiğim gibi en belirgin farklar havalı tabancanın genellikle çelik bilye atması, havalı tüfeğin ise pellet atmasıdır. Türkiye de havalı tüfek üretiminin yoğun olması nedeni ile havalı tüfeğe olan ilgi havalı tabanca olan ilgiden daha fazladır. Bu yüzden havalı tüfek saçmasının marka çeşitliliği daha fazladır. Bu da havalı tüfek alanların elini kolaylaştırdığı gibi istedikleri performansı tüfek te bulamadıysa bile saçmada bulabiliyorlar. Ayrıca sitemizden havalı tabanca modellerini inceleyebilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.