Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Havalı tabanca kullanımı yasal olarak serbest midir?

06-08-2019 09:53
Havalı tabanca kullanımı yasal olarak serbest midir?


Havalı tabanca kullanımı yasal olarak herhangi bir canlıya atılmaması gereken silahlardır. Havalı tabanca ya da havalı tüfekler yalnızca atış talimleri yapmak üzere, cansız nesnelere atılmaktadır. İnsana ya da canlıya atılması tamamen yasaktır. Atış deneyiminden keyif almanızı sağlayan bir silah modeli olan havalı tüfekleri; yasalar çerçevesinde, bilinçli olarak kullanılmalıdır. Havalı tabanca modelleri; 2551 sayılı kanun ve buna bağlı olarak çıkarılmış yönetmeliklerde spor ve nişan tüfek ve tabancalar kapsamında sınıflandırılmıştır. Bu silahlar hiçbir şekilde; av sırasında, sporda kullanılamaz. Öte yandan tüfek, nişan tabancası ve av bıçağı yapımlarında da kullanılamaz. Spor ve nişan tüfekleri olarak da geçen havalı tüfekler; ''Avda ve sporda kullanılan tüfekler, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı, alımı, satımı ve bulundurulmasına dair kanun'' kapsamında değerlendirilmektedir. Buna göre Havalı silahları satın almak için ruhsat gerekmese de bilinçli kullanılmayan durumlarda yasal yaptırımları bulunmaktadır. Havalı tüfekler, kesinlikle avlanma sırasında kullanılmamaktadır.


Havalı Tabanca Mermisi


Havalı tabanca mermisi saçma olarak isimlendirilmektedir. Havalı tabancalar; genel olarak sıkıştırılmış hava yardımı ile saçma atmaktadır. Tabancalar; hava pistonlu, yaylı olarak ya da karbondioksit tüplerle kolayca çalışabilmektedir. Yaylı tabanca modellerinde mermi hızının dışında atış mesafesi de karbondioksit tüplü olarak çalışan silahlara göre daha düşük olmaktadır. Öte yandan bu silah modelleri; silah faturası ile birlikte, ruhsatsız şekilde satın alabilmektedir. Bu silahların kullanımın yasal olduğu tek alan ise meskun mahal dışı yerlerdir ancak herhangi bir canlıya atış yapılması kanunen yasaktır ve yaptırımları bulunmaktadır. Toplantı alanlarında ya da avcılık yapmak için bu silahlar kesinlikle kullanılamaz. Öte yandan yasağa aykırı kullanım alışkanlıkları olan kişiler ise idari para cezası ödemek durumundadır. Bir diğer önemli yasa ise havalı tabanca tüpü içerisinde, silahın taşınması aşamasında karbondioksit tüpünün ve saçmalarının olmamasıdır. Atıcılık için dizayn edilen havalı tabancalar ise oldukça tehlikelidir. Öte yandan ekipman takılabilme özelliğine de sahip olmaktadır. Bu ekipmanlar ile güçlendirilmiş olan havalı silahların öldürücü etkisi olabileceği kesinlikle unutulmamalıdır. Bilinçli kullanım ve yasalara uymak oldukça önem teşkil eder. Havalı tabanca modelleri genel olarak saniyede 200 metreye kadar çıkabilen hıza sahiptir. Havalı tabanca modelleri açık havada ya da atış poligonlarında da yasalara uyulması kapsamında kullanılabilmektedir.


Havalı Tabanca Fiyatları


Havalı tabanca fiyatları satın alacağınız silahın markasına ve modeline göre değişmektedir. Genel olarak havalı tabanca fiyatları geniş fiyat aralıklarına sahiptir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.