Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Havalı tüfek alırken nelere dikkat etmeliyiz?

11-04-2018 23:42
Havalı tüfek alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Havalı tüfek, ateşli silah kategorisinde olmayan bir silahtır. Havalı tüfek, ateşli silah çeşitlerinden farklı olarak, hava enerjisi ile atış yapar. Çıkış güçleri yüksektir. Ancak havalı tüfek barut içermez. Bunun dışında havalı tüfek çeşitleri kullanılan merminin yani pelletin çok ufak olması sayesinde ruhsatsız olarak satın alınabilmektedir.

Havalı Tüfek Nedir?

Havalı tüfek kurusıkı silahlarda olduğu gibi gerçek silah sesi çıkarmaz. Havalı tüfek çeşitleri, içindeki hava desteği ile bilyeyi hedefe gönderen silahlardır. Genel olarak airsoft gibi oyunlarda ya da hobi amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Havalı Tüfek Çeşitleri

Havalı tüfek çeşitleri ikiye ayrılır. Bunlar; havasını kendi üreten (kırmalı) ve PCP olarak ifade edilir. Havasını kendi üreten yani kırmalı havalı tüfek; hiçbir şekilde bir hava tüpü ya da ek araca gereksinim duymaz. Kırmalı havalı tüfek ihtiyaç duyduğu enerjiyi kurularak üretir. Kırmalı havalı tüfek modelleri ise kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar ise; Yaylı ve Vortex’dir. Kırmalı havalı tüfek modelinde en önemli özellikle ise, atışları tek tek yapması ve her atışta doldurulması gerekliğidir.

Diğer bir havalı tüfek çeşidi olan PCP ise, ek aksesuarlar ile dolum yapılabilen ve haznesine çok sayıda mermi yani pellet alabilir. PCD havalı tüfek modelinin, kırmalıdan farkı haznesine birden fazla pellet alabilmesidir. Pompa, dolum için yeterlidir. Ancak dolum için çok güç harcamak gerekir. Bu sebeple de genel olarak hava tüpü ve aktarım aparatı ile tercih edilir. Bu durum ise PCP tüfeklerin maliyetini yükseltebilen bir durum olarak karşımıza çıkar. Pnomatik yani PCD silahlar; güç kaynağı olarak sıkıştırılmış hava ile çalışır. Sıkıştırılmış havanın silahta bulunan tüpe scuba tüp ya da pompa yardımı ile hazır verilir. PCD silah modelleri de kendi içinde 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar:

2/A - Çok kurmalı pnomatik havalı tüfek

Bu modelde, silah pompası her kurulduğunda, silaha yüklenecek olan hava miktarı artmaya başlar. Yaklaşık olarak 5-10 arası pompa uygulaması ile ideal güç elde edilir. Çok kurmalı olan PCD yani pnomatik sistemli silahlar ise, hafif ve geri tepmesizdir.

2/B - Tekrar dolabilen pnomatik havalı tüfek

Bu model silahlar diğer çok kurmalı havalı silahlar ile kıyaslandığında; tek doldurma ile ihtiyacı olan hava miktarını bünyesine almasıdır.Bu modelde olan silahların namlu çıkış hızı daha düşüktür. Ancak avantajı daha hassas olmasıdır.

Havalı Tüfek Saçmaları

Ülkemizde 3 farklı çeşitte kalibrede havalı tüfek saçması mevcuttur. Havalı tüfek saçmalarına pellet veya havalı tüfek mermisi adı da verilmektedir. Bu pelletler ya da mermiler 4,5 mm, 5,5 mm ve 6,35 mm şeklinde bulunur. Bu oranlardan daha büyük havalı tüfek pelletleri ve bu pelletleri atacak havalı tüfekler, çeşitli ülkelerde satışa sunulmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.