Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Havalı Tüfek ve Av Yasağı

31-03-2022 19:01
Havalı Tüfek ve Av Yasağı

Havalı tüfekler, insanların hobi amacıyla tercih ettikleri alternatiflerden bir tanesi olurken genel manada av için kullanılmaktadır. Ancak havalı tüfekle av yapılıp yapılamayacağı ya da bunun yasal olup olmadığını değerlendirmek şarttır. Çünkü yasa dışı bir kullanım söz konusu olduğunda av meraklılarının karşılaşacakları cezalar büyük olacaktır. O halde gelin av yasağı ve diğer bütün soru işaretlerinizle alakalı havalı tüfekleri bir değerlendirelim!
Havalı tüfekler oldukça etkili atışlar yapan ve insanların gözünü kamaştıran silahlardır. Ancak bu silahlarla avlanmak yasal değildir. Bunun temel nedeni 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun’dur. Bu kapsamda bir av severin hobi amacıyla havalı tüfek alması bu tüfekle ava çıkıp avlanmasını mümkün kılmaz.
Havalı tüfekle domuz avı ya da havalı tüfekle tavşan avı yapamayacak olan insanların daha farklı alternatiflere yönelmesi gerekmektedir. Kanun koyucu av tüfekleri ve havalı tüfekler arasındaki farkı derinlemesine çizmiştir. Bu nedenle de havalı tüfek kullanımının sizin için uygun olmayacağını bilmelisiniz.


Havalı Tüfek ile Avlanmanın Cezası Nedir?

Havalı tüfekle avlanmak bireyler için ciddi problemler ortaya çıkarabilir. Bu nedenle de havalı tüfeğinizle bir ava çıktığınızda kanunu çiğnemiş olursunuz. Söz konusu durumun tespiti halinde avladığınız hayvanın cinsine göre idari para cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusu olacaktır. Alacağınız ceza konusunda net bir tutar ya da düzey belirlemek çok mümkün olmayacaktır. Bu kapsamda en ufak cezadan kurtulmak için dahi kurallara uymaya özen göstermelisiniz.
Hobi amacıyla gerçekleştirdiğiniz av macerası nedeniyle bir ceza almamak adına bilmeniz gereken tek şey avlanmada kullanacağınız silahların cinsidir. Peki, avlanırken havalı tüfek yerine hangi alternatifleri kullanabilirsiniz? Aşağıda bu soruya daha net cevaplar bulabileceksiniz.

Avlanma Sırasında Kullanılabilecek Silahlar

Avcılık esnasında kullanılabilecek olan silahların hangisi olduğuna bakıldığında ilk sırayı yivsiz av tüfekleri alır. Nitekim av tüfeği kullanımının genellikle bu yivsiz silahlar ile eş değer olduğunu ifade etmek gerekir. Yivli av tüfeklerinin de av tüfeği olarak vurgulanabileceğini söylemek mümkün olsa da bu av tüfekleri ruhsat vs. işlemleri çok zor olduğundan tercih edilmezler. Kanunda belirtildiği üzere avlanma kurallarına uygun olan yivsiz av tüfeklerinin daha az tesirlidir. 
Yivsiz av silahlarını satın alarak avcılıkta gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Bu noktada bir sorun olmasa da pek çok insanın aklına yivsiz av tüfeği ile havalı tüfekler arasındaki farkın ne olduğu düşüncesi geliyor. Siz de bu konuda soru işaretlerini kafanızdan gideremiyorsanız aşağıdaki detaylara bir göz atmanızı öneriyoruz! 

havalı tüfekle av

Havalı Tüfek ile Av Tüfeği Arasındaki Fark

Havalı tüfek, adından da anlaşılacağı üzere bir tüpün içine sıkıştırılmış olan havanın gücüyle mermilerin fırlatılması esasına dayanır. Öte yandan av tüfekleri -ister yivli olsun ister yivsiz- ateşli silah olarak kabul edilmektedir. İki silah arasındaki temel fark çalışma prensibinden ortaya çıkıyor olsa da diğer önemli bir farklılığın da havalı tüfeklerde sadece saçma atılabilmesidir. Öte yandan av tüfekleri mermi atışı ile daha güçlü sonuçlar almanızı sağlar. 
Atış konusunda ortaya çıkan farklılığın en değerli özelliklerinden bir tanesi kullanılacak mermi/saçma sayısına bağlı olarak elde edilen sonuçtur. Bu nedenle de daha az atış ve daha yüksek performans adına av tüfeği ön plandadır. Zaten av için havalı tüfek kullanılmadığından doğada havalı tüfek seçeneğini dışarıda bırakmak gerekir.

Havalı Tüfek ve Av Tüfeği Ruhsatı

Havalı tüfekler, bir satıcıyla iletişime geçerek kolaylıkla satın alabileceğiniz oldukça değerli silahlardır. Bu silahlar görsel ve işlevsel açıdan başarılıdırlar. Üstelik havalı tüfekler için gerekli bir ruhsat yoktur. Daha açık bir ifade ile havalı tüfek satın aldığınızda herhangi bir ruhsat başvurusu yapmanız gerekmez. O yüzden son zamanlarda havalı tüfeğe olan ilgi biraz daha artmıştır.
Av tüfekleri ile alakalı durum farklıdır. Ateşli silah kategorisinde olan av tüfeklerinin bir ruhsat ile kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu nedenle de herkesin parasını ödeyerek bir av tüfeği satın almaya çalışması mümkün olmaz. Siz de bu konudaki farkı iyice kavramalı ve havalı tüfek – av tüfeği arasında seçiminizi yapmalısınız. Aksi takdirde hiç beklemediğiniz bir anda ceza yiyebilirsiniz.

Havalı tüfek modellerini incelemek için tıklayınız. https://www.kampseti.com/kategori/havali-tufekler


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.