Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Havalı Tüfeklerde Kalibre Farklılıkları ve Değişiklikler

06-02-2020 23:07
Havalı Tüfeklerde Kalibre Farklılıkları ve Değişiklikler

Havalı tüfekler satın almadan önce iyi bir araştırma yapmak ve kendinize en uygun silahı tercih etmek oldukça önemlidir. Zira havalı tüfek kullanıcılarının büyük bir kısmı silahla yeni tanışan veya silahı hayatında yoğun olarak kullanmayan insanlardır. Böylesi bir durumda havalı tüfeklerde farklı detaylar ön plana çıkar. İlk etapta dikkat edilen havalı tüfeklerin görsel açıdan cezbedici ve teknik açıdan yeterli bir performans sağlaması olsa da silahtan bir nebze anlayan bireyler havalı tüfeklerde kalibre konusuna büyük hassasiyet gösterir. Peki, havalı tüfeklerde kalibre nedir? 

Kalibre; ateşli ve havalı tüfeklerde ortak kullanılan bir kavramdır. Tüfek veya silahın ateşlenmesi sırasında kullanılan merminin çapı olarak ifade edilebilecek olan kalibreyi daha iyi anlamak için mermi yapısına daha yakından bakmak gerekir. Mermiler kovan ve çekirdek olmak üzere 2 farklı yapıdan oluşur. Kovan ateşleme sırasında silahın yan kısmından dışarı fırlayan kısımken çekirdek kalibreye konu olan kısımdır. Kalibrenin doğru seçimi yani merminin silaha uygun çapta olması merminin çıkış hızı ve tahribat özelliklerini etkiler. Aksi takdirde silahın içinde patlamayan veya zarar veren bir mermi kullanmış olabilirsiniz. Bunun yanı sıra yivli ve yivsiz silahlar için kalibre farklı şekillerde değerlendirildiğinden alınacak silahın yivli olup olmadığı da önem taşır. Havalı tüfekler 4.5 mm, havalı tüfekler 5.5mm ve havalı tüfekler 6.35mm olarak farklı kalibre çeşitleri bulunmaktadır.

Havalı Tüfeklerde Kalibreler

Havalı tüfek satın almaya karar verdiniz ama hangi kalibreyi neye göre seçeceğiniz ile ilgili detaylı bilgilere sahip değilseniz kolay bir şekilde karar vermeniz için size birkaç ipucu sunuyoruz! 
Umarex, Hatsan ve Kral gibi farklı havalı tüfek üreticileri kendi modellerine ve müşteri taleplerine göre silahları satışa sunarlar. Ancak müşterilerden gelen taleplere göre bir seçenekli kalibre yerine her silahın benzer kalibrelerdeki seçeneklerini üreterek arz-talep dengesini yakalamaya çalışırlar. Bu anlamda havalı tüfekler 4,5 mm – 5,5 mm ve 6,35 mm kalibre seçeneklerini bulmak mümkündür. Yeni üretim silahların hemen hepsinde karşılaşabileceğiniz bu seçeneklerin teknik anlamda sunduğu farklılıkların yanında şarjör kapasitesine de etki ettiğini ifade etmek gerekir.

Havalı Tüfeklerde Kalibre Şarjör Kapasitesini Nasıl Etkiler?

Havalı tüfek satın almak isteyen bireylerin genellikle avcılık ve hobi amaçlı kullanım amaçları gütmesi şarjör kapasitesinin önemli bir argüman olarak ortaya çıkmasına neden olur. Tabi bu şarjör pcp havalı tüfek modellerinde geçerlidir. Kırma havalı tüfekler bilindiği üzere kırılarak tek mermi almaktadır. Kalibre olarak da bu anlamda en çok tercih edilen ise havalı tüfekler 5.5 mm tercih edilmektedir. Bu anlamda sizlere sunulan kalibre/şarjör seçeneklerini iyice değerlendirerek hangi havalı tüfek modeli sizler için en iyi tercih karar vermelisiniz. Şarjör/kalibre detayları şu şekildedir.

Bazı pcp havalı tüfek modellerinde 4,5 mm kalibredeki bir havalı tüfeğin şarjör kapasitesi 14 adettir. Kalibre 5,5 mm olduğunda şarjör kapasitesi 12’ye düşer. 6,35 mm  kalibredeki silahlarda ise kapasite 10’dur. Bu anlamda sizler için kalibre büyüklüğünün mü yoksa şarjördeki mermi sayısının mı önemli olduğuna karar vererek havalı tüfeğinizi satın almalısınız. Tüm bu detaylar ve daha fazlası için ürünlerimizi incelemeye başlayabilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.