Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

İstanbulda köprüde balık tutmak?

07-04-2018 23:51
İstanbulda köprüde balık tutmak?

İstanbul’da köprüde balık tutmak, balıkçıların en büyük zevklerinden biridir. Ancak bazı hazırlık aşamaları ve bilinmesi gereken durumlar vardır. Balık malzemeleri için önceden hazırlık yapmak gerekir.

Balık malzemeleri

Örnek olarak Galata Köprüsü’nde balık avlanacaksa, standart bir istavrit balığı avlamak için yem kullanmanıza gerek yoktur. Balık malzemeleri arasından yemi çıkarabilirsiniz. Bu aşamada yanınıza almanız gereken orta kalitede bir olta, çapari, misinaya bağlı kancalar ve kancaların ucundaki tüyler ve kurşun yeterli olacaktır. Avlayacağınız balıklar için boş bir kova taşımayı ve malzemelerini içinde rahatça taşıyabileceğiniz bölmeli bir çantayı da yanınıza almayı unutmayın.

Daha sonra balık tutacağınız zamanı doğru ayarlamnız gerekir. Sabah ezanından biraz önce Galata Köprüsü’nde olmanız balık avı için en ideal zamandır. Oltayı ve diğer balık malzemeleri hazır olana dek, gün ışığı ortaya çıkmaya başlayacak ve balıklar bol bol oltanızın çevresine gelecektir.  Eğer henüz balıkçılık hobisine yeni başlamışsanız, sakin bir köşe seçmelisiniz. Aksi halde diğer balıkçılarla oltalar karışabilir. Daha sonra oltanın ucuna çapariyi bağlayın ve en ucuna da kurşunu takın. Daha sonra oltayı denize doğru atın. Makarayı kilitlemek için oltanın gerginliğinin geçmesini beklemelisiniz. Misinadaki gerginlik azalınca, makarayı kilitleyin. Kısa bir süre bekleyin ve daha sonra makarayı uygun hızda çevirin. Ardından balıkları beklemeye başlayabilirsiniz.  Şayet oltanın ucunda balık varsa, makarayı çok hızlı sarmamaya dikkat edin. Bu durumda balıklar yaralanabilir ya da denize salınabilir. Çok yavaş çekerseniz, balıklar bu süreçte kaçabilir. Makara bu aşamada 4-5 tur sarılmalı ve 1 saniye beklenmeli. Aynı hareket, balık suyun üzerinde görülene kadar devam ettirilmeli.  Balıkları gördükten sonra kancaların ucundan özenli ve dikkatli şekilde çıkarın. Ardından kovanıza atın. Balık avınız bitine kadar İstanbul’un, Galata Köprüsü’nün ve müthiş deniz kokusunun tadını çıkarın. Yavru balıkların avlanması ve ticari amaçlara yönelik tutulması yasaktır. Bu sebeple de yavru balıklar yakalandığında denize geri atılmalıdır. Aksi halde, gelecek nesiller lüfer gibi balıklardan haberdan olamayacak. Bu sebeple de balıkların neslinin balıkçıların elinde olduğu unutulmamalıdır.

İstanbul’da Köprüde Balık Tutmak ve Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Yavru balıkları avlamak, genel olarak sakıncalıdır. Bu yüzden de dikkat edilmesi önemlidir. Balıkçının avladığı balığın türünü bilmesi, yavru olup olmadığını fark etmesi gerekir. Yavru balıkların cinsini yavru iken tespit etmek nispeten daha zor olsa da, yavru olduğu anlaşılan balıkların denize geri bırakılması gerekir. Galata Köprüsünde en sık  rastlanan yavru balıklar, çinekop ve sarıkanattır. Bunlar aslında lüfer yavrusudur ve ticari olarak köprü üzerinde avlanmaları yasaktır. Bu sebeple de çinekop ya da sarıkanat gibi balıklar köprü üzerinde yakalanırsa, denize geri bırakılmalıdır. Gelecek nesillerde de balık tutma keyfinin sürdürülmesi için yavru balıkların denize geri bırakılması çok önem teşkil eder.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.