Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Kamış seçiminde dikkat edilmesi gerekenler?

28-02-2018 17:45

Olta kamışı, eski dönemlerde oldukça yüksek fiyatlara satılırken, günümüzde amatör balıkçıların bile kaliteli kamış alabilmesine imkan tanıyor. Kamış fiyatlarının farklı olduğunu belirtmek gerek. Oltanın çeşidine ve kalitesine göre fiyatlar farklılık gösterebilir. Balık malzemeleri için her konuda fiyat farklılığı olabilir. Malzemenin temin edildiği yer, kalite, model ya da çeşit fiyatları etkiler.

Her balıkçının bilmesi gereken temek kural; oltanın balığı yakalamadığıdır... Tecrübe sahibi olmak burada anahtar kuraldır. 3 metre ince bir olta kamışı ile dahi tecrübeyle balık tutulabilir.

Olta Kamışı Çeşitleri:

Surf tipi olta kamışı:Surf tipi olta kamışı, kumsal alanlar için üretilen bir kamıştır. En önemli özelliği ise makaraya bağlantılı olan kısmının yukarda olmasıdır. Bu sayede de olta üzerinde daha fazla kontrollü olmamızı sağlar. Sap mesafesi sebebiyle, uzağa atışlar için tasarlandığını da unutmamak gerek. Kısa atışlar için bu tip olta kamışını tercih etmeniz, balık avınızı zorlaştırır ve daha çabuk yorulmanıza yol açar. Bu yüzden uzun atışlarda kullanmak için bu olta kamışını kullanmalısınız.

Ağır-Orta sınıf kamışları: Ağır ya da orta sınıf kamışlar ise Türkiye’de boğaz ve çevrelerinde sıkça kullanılan kamışlardır. Bu kamışlar temel olarak ağır kurşun atımına göre dizayn edilir. Yüke daha dayanıklı kamışlardır.

Hafif sınıf ( at – çek ) olta kamışları: Bu olta kamışlar hafiftir. Bu sayede de at-çek şeklinde yapılan balık avlarında rahatlıkla kullanılabilir. Hem balıkçının kolu yorulmadan balık avlayabilir hem de tekne vb. Yerlerden balık tutmak için en uygun olta kamışıdır.

Olta kamışı satın alırken en büyük endişe, kamışın kırılma riski... Olta kamışının durduk yere kırılması söz konusu değildir. Ya olta kumaşına baskı uygulanmış olması gerekir, ya da önceden hasar alması... Çeşitli durumlarda atarın üstüne kurşun takarak kullanmaya çalışmak da olta kumaşın kırılmasına yol açabilir. Balıkların olta kumaşını kırması da pek muhtemel olmaz.

Olta kumaşı seçerken dikkat edilmesi gerekenler:

Olta kamışı satın alırken genellikle çelik sargı konusu üzerinde durulur. Ama yalnızca bu, olta kamışının kalitesini belirlemez. Satın alacağınız olta kamışının ilk olarak atarının ne kadar olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Ardından halkalarını incelemeniz gerekir. Gelişigüzel bağlantılar varsa o olta kumaşını tercih etmeyin. Üretim şeklini de sorup, içinize sinen ve amacınıza en uygun olta kamışını alabilirsiniz.

Hangi balığa hangi olta kamışı?

Eğer amacınız alabalık ya da turna gibi balıkları yakalamakta, büyük kamışlar kullanmanıza gerek yok. Bunun yerine 2-3 metrelik, 30 gram atarlı, ince ve esnek olta kumaşı daha çok işinize yarayacaktır. Bu sayede hem kaşık ya da sahte balığı uzağa atabilirsiniz, hem de oldukça kontrollü şekilde olta kamışını kontrol edebilirsiniz. Çok yorulmadan ve kontrollü şekilde avı biterebilirsiniz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.