Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Amatör balıkçılık için kamış seçimi?

28-02-2018 16:58

Amatör balıkçılık içinkamış seçimi en önemli unsurlardan biri. Balık malzemeleri arasında belki de en önemli olta ve kamış olarak karşımıza çıkar. Doğru olta kamış seçimi, balıkçılık için en önemli faktör. Kamış seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli faktör; av bölgesi ve avlanmak istenen balık türüdür.

Kamış Çeşitleri ise:

Teleskopik olta kamış:

En sık kullanılan kamış türü, teleskopik olta kamışıdır. Çeşitli uzunluklarda olan ve çeşitli atarlarda olan bu kamışlar genellikle 2.5-4 metre olup, 4-10 arası değişen parça sayısına sahiptir. Bu kamışların en önemli avantajı, iç içe girebilmesidir. Bu sayede kolayca taşınabilir. Boyları ise 50-100 cm arasında değişir.

Parçalı olta kamış:

Parçalı olta kamışında birden fazla ayrı parça iç içe geçer ve bir araya getirilir. Kullanım açısından teleskopik kamışlar ile hemen hemen aynı görevdedir. Ancak daha hassas oldukları için teleskopik kamışlar ile kıyaslandığında daha avantajlı bir yapıdadır. Ancak parçalı olta kamışları, teleskopik kamışlarla kıyaslandığında daha pahalıdır ve kapalı boy uzunluğuna sahiptir. Bu yüzden taşıma zorluğuna sahiptir. Teleskopik kamış kıyasla daha dayanıklı ve hassas oldukları için tatlı su balıkçılığında en tercih edilen kamışlardandır.

Porselensiz olta kamış:

Porselensiz olta kamışlar görüntüsü ile teleskopik kamışlara benzemektedir. Ancak teleskopik kamışlarla kıyaslandığında en büyük fark, misina halkasının üzerinde bulunmamasıdır. Takımın kamış ucuna bağlanması ile ve ardından suya bırakılması ile avlanma gerçekleştirilir. Porselensiz olta kamışı tatlı su balıkçılığı avlarında ve yakın mesafede bulunan avlarda en ideal olta kamışlarından biridir.

Fly kamış:

Fly kamışlar oldukça hafiftir. Bu sebeple de sahte yemlerle yapılan at – çek avlanmaları için oldukça uygundur. Hassasiyet bakımından oldukça iyi olan fly kamışlar, genel olarak 100-150 gram arasındadır. Tatlı su balıkçılığında çok başarılıdır. Amatör balıkçılar için de uygundur.

Jig olta kamış:

Jig olta kamış derin denizlerde, büyük balıklar için uygundur. Tekneden, sırtı çekmek yöntemiyle kullanılır. Esnekliği daha az olan, fazla halkalı ve diğer kamış türleri ile kıyaslandığında daha fazla ağırlığa sahiptir. Jig yani diğer bir değişle çıkrık kamışlarda, halkalar yukarıya bakar. Özel çıkrık makineler ile kullanılır. Bununla beraber jig olta kamış; kılıçbalığı, orkinos, trofe gibi büyük balıkların avlarında kullanılırlar.

 

 

Spin olta kamış:

Kullanım amaçlarına bakıldığında fly olta ile benzerdir. Silikon, kaşık ya da sahte balık gibi malzemelerle kullanılır ve uzak mesafeye fırlatır. Spin kamışları; diğer kamışlardan ayıran en mühim faktör, hafif malzemenin uzak mesafelere atılmasını sağlamasıdır. Bu hızı elde etmesi için kamış atış aşamasında eğilir ve hafif olan yem uzak mesafelere kadar ulaşabilir. Çoğunlukla 5-40 gr gibi ağırlıklara sahip olan spin kamışlar tatlı sularda ya da tuzlu sularda kullanılabilir.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.