Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Sazan ile Normal Balık Avında Kullanılan Malzeme Farkları

12-05-2018 21:57
Sazan ile Normal Balık Avında Kullanılan Malzeme Farkları

Balıkların su altındaki yaşamları birbirinden farklıdır. Bu yüzden de balıkları yeme çekmek için farklı yemler ve farklı balık malzemeleri kullanmak gerekir. Örnek olarak LRF yöntemi ile balık avı yapılacaksa, LRF olta kamışı çeşitleri seçilmeli.

Balık malzemeleri, balık avına göre seçilir. Farklı özelliklerde üretilen makara, misina ve kamış her balık çeşidi için özel olarak seçilmeli. Olta çeşitleri de balık cinsine göre tercih edilir. Bu sebeple de her olta çeşidi, her balık avı için uygun değildir.

Balık Malzemeleri için Olta Çeşitleri Nasıl Seçilir?

Alabalık için balık avına çıkıyorsanız, küçük, hafif kaşık ve sahte yemlerde çek-at tarzı malzemeler tercih etmelisiniz. Spin kamış olarak ifade edilen olta çeşitleri, 5-30 gram arasındadır. Bu olta çeşidinin özelliği ise ince ve hassas olmasıdır. Avlanacağınız alana göre ise 210-330 cm arası olan kamışları tercih etmeniz daha doğru olur.

Levrek gibi balıklar için ava çıkıyorsanız, suni yemler ve kıyıdan at çek tarzı kamışlar kullanmalısınız. Bu yüzden de levrek için seçilecek olan olta çeşitleri, 270-330 boy aralığına sahip kamışlar olmalı. 30-50 gr arası kamışlar ideal olacaktır.

Sazan Av Malzemeleri Nasıl Seçilir?

Sazan ve yayın benzeri balık avına çıkacaksınız, malzemeler balığın yaşadığı bölgeye ve ortalama olarak boyutlarına göre seçilmeli. Küçük balık seçecekseniz, mantarlı olta ile su üstü av yapabilirsiniz. Av sırasında porselensiz boyları 3 ve 8 metre arasındaki makinesiz kamış modelleri ideal olacaktır. Eğer daha büyük olan ve tatlı suda yaşayan büyük sazan avlayacaksanız, çoğunlukla dip oltası tercih etmeniz gerekir. Atarı 75-150 gram olan ve sağlam olta çeşitleri tercih etmeniz gerekir. Boyu yaklaşık olarak 300-350 cm olan kamışlar sazan av malzemeleri için ideal olacaktır.

Yaygın gibi daha büyük balıklar için ise atarı daha kuvvetli olan ve çoğunlukla dolgu parçalı kamışlara sahip olan malzemeleri tercih etmeniz gerekir.

Eğer, turna ve sudak balığı avlayacaksanız, kıyıdan kaşık ve sahte yemler ile ucu çok kalın olmayan kamışlar tercih etmeniz gerekir. Atarın 40-80 gram olması ve 300-350 cm boylarında olan kamışları tercih etmelisiniz. Kamışın ucunun esnek olması da bir diğer önemli nokta. Esnek uçlu kamışlar suni yemin daha kolay hareket etmesini sağlayacak. Kalın ve hassasiyeti zayıf kamışlar ise bu avlar için önerilmeyen kamışlardır. Tekneden ya da bottan av yapacaksınız, 2 parçası olan ya da teleskopik ancak boyu kısa olan kamışlar önerilir. Sazan av malzemeleri seçerken balığın av bölgesine göre tercih edilmeli.

Palamut ve Lüfer için Hangi Balık Malzemeleri Seçilmeli?

Palamut ve lüfer genellikle akıntılı bölgelerde bulunur. Bu yüzden de ağır kurşunlar tercih edilmeli. Kıyıdan uzağa atış yaparak avlanacaksanız, 100-200 gram arasında atarlı olan ve boyu 300-400 cm arasında olan kamışlar seçilmelidir. Çoğunlukla Surf tip kamışlarda da bu av tipinde kullanılmaktadır. Eğer ki lüfer balığını kıyıdan çok uzağa atmadan; kaşık ya da suni balık ile avlıyorsanız 15-45 gram atarlı kamışlar kullanılır. Esnek olan ve boyutları 300-350 cm olan kamışlar en idealidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.